De curînd eu și colegii mei Marionela, Ion, Denis, și desigur team leader-ul echipei noastre Doamna Lilia Dunai, am participat în cadrul unui proiect Erasmus+ YE “We Can Do IT”.

We Can Do It” este un schimb de tineret finanțat de programul

Erasmus+ și realizat de un ONG din Germania Gesellschaft für Europabildung, un proiect cu o istorie ce numără 12 ani, și un impact resimțit în 11 țări (printre care reprezentanți ai Europei de Vest, Centrale și de Est, precum și ai Caucazului).

Acest schimb de tineri este adresat tinerilor cu și fără dizabilități, și are ca obiectiv principal dialogul dintre noi și perceperea reală a situaței persoanelor cu dizabilități din fiecare țară participantă.

Workshop-uri, animații lingvisitce, prezentarea situației persoanelor cu dizabilități din fiecare țară, sunt activitățile care ne-au și permis să percepem subiectul abordat, iar timpul liber și oamenii ne-au creat atmosfera.

Personal am rămas fascinată de somptuozitatea orașului Minsk, cunoșteam despre ordinea din oraș, dar însăși arhitectura  orașului e una cu totul inedită.

Ion: …YE e mai mult decât o familie. O familie mare aş zice eu. Aceasta  uneşte  nu doar persoane din diferite țări ale lumii, dar şi suflete. La început aveam senzația că mă aflu într-o tabară de vară, ca mai apoi să îmi dau seama că e ceva mult mai serios…

…Am învățat mai multe lucruri, dar cel mai important am învățat – să nu mă plâng de viața pe care o am, să fiu mai bun, şi să ajut pe ceilalți. Am cunoscut persoane diferite, am văzut o altă percepție a felului de a trăi şi simți viața.

 

Denis: Mi-a plăcut fericirea tuturor, zâmbetele sincere, atitudinea serioasă în același timp și optimistă, curiozitatea, activismul și educația oamenilor.

 …Am învățat a  interactiona mai bine cu persoanele din alte țări, răbdare și toleranță, încredere în ceilalți, empatie și proactivitate.

Și Desigur Doamna Lilia,

V ă mulțumim, pentru pentru că ne-ați arătat ce înseamnă a lucra pentru echipă, pentru răbdarea și încrederea dumneavoastră.

Mie dor de toți și fiecare în parte…de cântecele noastre, diminețile noastre, truth or dare, Justin, prima casuță…

A fost o experiență frumoasă, o experiență ce are impact asupra fiecărui din noi, o perioadă din viață care te motivează, în mod diferit, dar cu siguranță nu te va lăsa indiferent niciodată.